MPD 2022

Logotyp för festivalen "Malmö Puppet Days"

Lördag 29/10 till Söndag 6/11

Med höstlovet kommer förstås också en massa roliga Halloween-aktiviteter i Malmö Folkets Park
och precis som tidigare passar Barnens Scen på att bjuda in till en internationell dockteaterfestival av hög klass.

I tur och ordning visar vi följande tolv föreställningar från olika delar av världen

Bild på artisten i sin hönskostym

Chick with a trick

Först ut är en höna som lägger karameller!

Det är den i Malmö sedan tidigare kända Bulgariska artisten Desislava Mincheva som gömmer sig under fjäderdräkten och som till sist, tillsammans med sin publik, får den oroliga stackars hönan att försona sig med sitt ovanliga öde.

Se en video här…

Mer info och bokning. Chick with a trick


The strings of music

Från Grekland kommer elva särdeles musikaliska marionetter som framför fantastiska akter från hela världen. Bakom trådarna ser vi de prisbelönta marionettisterna Nikos Tombros och Eleni Panagiotou som också de deltar i konserten tillsammans med sina dockor.

Mer info & bokning. The strings of music

Bild på alla de olika dockor som medverkar i föreställningen

Homo Ludens – den lekande människan

Staffan Björklund torde vara välbekant för alla som tycker om dockteater. Här tänjer han på genréns gränser och visar en “dockteater-performance” hyllande lekfullheten.

Ni får här en chans att se och, om ni vill, också tillsammans delta i något av den lek som är livet självt. Välkommen till vår lekplats!

info & bokning. Homo Ludens

Homo Ludens – Den lekande människan

Nymio

Från Spanien kommer José Antonio Puchades med lätt bagage. Han har sig själv, sina händer och några vardagliga attribut till hjälp för att skapa den poetiska föreställningen Nymio, som visats över 300 gånger i 16 länder och vunnit flera priser.

mer info och bokning. Nymio

Artisten med sina enkla handdockor
NYMIO
Barn interagerar med Elias som blåser såpbubblor med en trombon

Den långa vägen

En Världspremiär har smugit sig in också i utbudet av gamla långkörare. Det är trombonisten Elias Faingersh som efter sin succé med resan till klangernas land nu provar på att inkorporera flera av de dockteaterformer vi visar upp i vår Malmö Puppet Days-festival.

Förutom ekvilibrism i trombonspel får vi se handdockor, skuggspel och förstås lite grönsaker i nya roller. Även den unga publiken bjuds in att interagera och vara medskapare av föreställningen.

info & bokning. Den långa vägen

Manoviva

Sedan 25 år har Girovago och Rondella Family Theaters artister slipat på denna lilla juvel till föreställning.

Med två artister som Marco Grignani och Federica Lacomba får man också fyra skickliga händer som kan göra otroliga cirkuskonster och fängsla publik i alla åldrar.


info & bokning. ManoViva

ManoViva

Tjuren Ferdinand

Den danska gruppen Passepartout theatre har varit på Barnens Scen flera gånger tidigare men den här snälla lilla tjuren är nog ny för publiken i Malmö!.

Eller kanske inte ändå? Från julens traditionsenliga eftermiddagsunderhållning är nog flesta väl bekanta med historien om Ferdinand och hans svårigheter att passa in i machokulturen och dess förväntningar. Det kan vara nog så svårt, men det slutar ju lyckligt till slut ändå.

mer info och bokning. Tjuren Ferdinand

Tjuren Ferdinand

Sophia

Ända från Chile kommer Francisco Obregon med sin käresta i en resväska. De träffades en dag i Santiago och det var kärlek vid första ögonkastet.

En passion för dansen delar de båda, men den lidelsefulla Sophia har nog fler passioner än bara dansandet med en och samma partner jämt.

Francisco får händerna fulla med att försöka föra i dansen.

Se en video här…

Om vädret tillåter kommer föreställningen att visas gratis också utanför Barnens Scen den 5:e november.

Mer info och bokning: Sophia

Fingerdockor

Mäh!

Så låter getter också om de kommer från Tyskland, som i denna föreställning. Den lilla geten har små anspråk på livet men andra har desto större och alltid hamnar den där lilla geten i vägen på något vis…

Mer info och bokning: Mäh!

Mäh!

Antologia

Från Spanien kommer Jordi Bertran och visar upp sitt berömda debutverk från 1987, som spelats allt sedan dess och fått många fina utmärkelser på alla kontinenter.

Vi får i föreställningen träffa flera kända och okända karaktärer som avlöser varandra i kabaréform.

  • Louis Armstrong, Salvador Dali., Pau Casals, Pep Bou, clownen Toti Tipo med flera passerar revy.

Alla virtuost gestaltade av en mästare i genrén.

Mer info och bokning: Antologia

En marionettdocka som blåser såpbubblor
Antologia
Dockspelare och små dockor i en stadsmiljö av siluetter

Hem kära hem

Danska Teater Refleksion tar sig an aktuella frågor och utgår från autentiska berättelser i en föreställning om hur det är att flytta, fly, vara annorlunda, “ny” och främmande.

En ordlös men tydlig historia som utspelar sig i en värld av popup-bakgrunder.

Mer info och bokning: Hem kära hem

Hem kära hem

Workshops och Puppet JAM

Under höstlovet kommer flera av de artister som listats ovan också att finnas tillgängliga för våra besökare som ledare av flera kostnadsfria workshops i hur man gör och spelar med sina egna dockor. Nytt för i år är att dessa workshops alla är förlagda till Ridhuset i Malmö Folkets park. Mer info om dessa senare.

Biljetter.

Fritidsgårdar, hemvisten, skolor och förskolor kan boka grupper till rabatterat pris. Vänd er med en förfrågan till info@barnensscen.se så hjälper vi er med att boka era platser. Ordinarie pris är 50 kr på alla föreställningar men ni kan boka grupper för 35 kr / barn och personalen går kostnadsfritt, som vanligt. Betala alltså INTE i förskott till kulturcentralen!

Detsamma gäller pensionärer 65+ – Ni går också fritt, som vanligt i sällskap av betalande barn. Ring 040-709 91 eller eposta info@barnensscen.se så hjälper vi er med bokningen. Betala alltså INTE i förskott till kulturcentralen!

Och så den ständiga frågan: – Vad är egentligen ett puppet JAM?

Jo det kan du lära dig under festivalens två lördagskvällar och genom att boka din plats och läsa om evenemangen här!

Varmt välkomna till

Malmö Puppet Days 2022!

Klippdocka som spelar dockteater med handdockor

Malmö Puppet Days presenteras i samarbete med Staffan Björklunds teater och Pro Rodopi Art Center

Med stöd av: