Ljud

Vår ljudanläggning är ett av husets sorgebarn dessvärre. Den består huvudsakligen av grejer som andra förkastat vid nyinköp och vänligen skänkt till oss. Det mesta är grejer från 80 och 90-talet men så länge man inte skruvar upp förstärkarna för högt så låter det ändå ganska bra.

Vi har för tillfället en 12 kanals rackmixer som heter Alesis 12R.

Bild på en 12 kanalje ljudmixer från Alesis. Den har 8 mikrofoningångar och två ingångar för line signal i stereo

Den är ett fynd från Facebook! (Tack Lars F.P.) och låter bra, men saknar inbyggda effekter som reverb och kompressor. Vi har heller inga sådana externa enheter att koppla in.

Den är som regel uppkopplad med alla ljudkällor vi kan uppbringa:

Ch.TypeSource
1XLR Mic inputwireless handheld mic SHURE 1
2XLR Mic inputwireless handheld mic SHURE 2
3XLR Mic inputwireless condenser headset Mipro 1
4XLR Mic inputwireless condenser headset Mipro 2
5XLR Mic inputpreconnected to stagebox line 1
6XLR Mic inputpreconnected to stagebox line 2
7XLR Mic inputpreconnected to stagebox line 3
8XLR Mic inputpreconnected to stagebox line 4
9/10Tele Line input Airplay (Airport Express)
11/12Tele Line input iMac in control booth
Standard setup mixer @ barnens scen.

De två AUX utgångslinjer mixern har är som regel kopplade ner till stageboxen (upstage right) också de. AUX 1 som är Prefader, går till utgång A i stageboxen och AUX 2, som är Postfader, går till utgång B. Tanken är att de ska kunna användas för monitor nere på scen om någon har med sig egna aktiva monitorer. Barnens Scen äger inga sådana.

Mixerns stereo output går till delningsfilter, equalizers och förstärkare i rummet intill. Det är en stack museiföremål från olika håll, som man helst inte ska pilla på för då börjar de brumma ilsket.

Det kan vara bra att veta att elcentralen i rummet med förstärkare styr alla svarta eluttag i hela scenrummet. De är märkta med ”ljud” och kan slås ifrån med en strömställare i kontrollrummet (eller om brandlarmet går igång). Om ett svart vägguttag nere på golvet saknar ström så beror det alltså sannolikt på att de alla är frånslagna uppe i kontrollrummet. Reglaget sitter direkt innanför dörren till höger.

Använd alltid de svarta uttagen märkta med ”ljud” för ljudprylar. De har egen jordledning för att undvika störningar från husets ljusdimmers, som kan sprida transienter man ogärna vill förstärka.

Från förstärkarna går sedan ljudet vidare ut till högtalarna. De sex st. Mid/Hi-range-högtalarna (tolvtummare + diskanthorn) som sitter uppe i taket är riktade snett nedåt och under publikläktarna står det också två stora 20 tums bashögtalare.

Som regel används bara de fyra högtalarna i taket som är riktade framåt från fonden, tillsammans med basarna. Men då man spelar mot bara en läktare, eller kanske vill ha sällskapsdans på scenen, kan vi koppla in två Mid/Hi högtalare ytterligare som är riktade mot den vänstra läktaren från entrén sett.